Chaturdashi Tithi

Četrnaesti lunarni dan je najintenzivniji od svih tithija. Pod upravom žestoke božice Jwalamalini, “okićene plamenom”, spaljuje sve nečistoće našeg uma, tako da se možemo ponovno povezati sa svojom pravom prirodom. Ovaj dan nije povoljan za bilo kakvu aktivnost izvadak iz posta ili duhovnu praksu, jer previše uznemiruje naš um.

BOŽICA JWALAMALINI

Ja sam Jwalamalini.
Ja sam boginja Chaturdashi tithija, četrnaestog lunarnog dana.
Ja sam žestok, vatren i strastven.
Svojom vatrenom energijom približavam te Božanskom, i spaljujem sve nečistoće
svog uma na putu.
Pomažem ti da se izdigneš iznad svog ega, uklanjajući sve njegove blokade.
Spaljujem svu tvoju karmu.
Podržavam vas u duhovnoj praksi.
Inspiriram vas da se još više posvetite.
Chaturdashi tithi, kojim upravlja vatrena božica Jwalamalini, najintenzivniji je lunarni dan, koji nas pročišćava i transformira, tako da možemo otpustiti svoje staro ja i prevladati sve prepreke na našem putu do punine.
Božica Jwalamalini, “okićena plamenom”, najintenzivnija je od svih Nitya Devis, što se otkriva njezinim stojećim položajem. Vladajući četrnaestim lunarnim danom zajedno s Venerom, stojeći u krugu plamena, i povezana s četrnaestom kala Mjeseca, angada (“samožrtva”), božica Jwalamalini predstavlja posljednji stadij božice prije nego što dostigne puninu na Punom Mjesečev dan ili sjedinjenje na dan mladog Mjeseca: faza potpunog samopožrtvovanja i spaljivanja ega u plamenu Uzvišene ljubavi. Božica Jwalamalini predstavlja vatru predanosti, koja je toliko intenzivna da spaljuje svu karmu. Zanimljivo je da su oba tithija kojima suvladara Venera vrlo snažno povezana s našom sposobnošću da se žrtvujemo za višu svrhu – budući da je, u konačnici, to upravo ono što je Ljubav: žrtva vlastitog ega.
Božica Jwalamalini je Ona koja se brine da ne pobjegnete od svojih životnih testova. Ona te drži cijeli dan na svom gorućem krilu, tako da se tvoja svijest može preobraziti u vrelini Njene ljubavi. Čak se i yogini s kojim je Ona povezana naziva Atma-karshini (“onaj koji privlači dušu”), dok je slog Sri Vidya mantre s kojim je Ona povezana la, bij mantra blaženstva. Božica Jwalamalini spaljuje sve što stoji između vaše individualne duše i Vrhovne duše; između vaše trenutne razine svijesti i sljedeće razine svijesti; između vas i istinskog blaženstva vaše duše.

Božanske i sjenovite kvalitete

ČETRNAESTI LUNARNI DAN

Chaturdashi tithi nas nadahnjuje da otpustimo sve stvari koje stoje između nas i naših ciljeva. Pomaže nam napredovati u životu i izdići se iznad svojih ograničenja te unutarnjih i vanjskih prepreka, kako bismo se mogli približiti ispunjenju. Ipak, ponekad nas može učiniti i pretjerano nestrpljivima, impulzivnima, sebičnima i bezobzirnima na putu prema našim ciljevima.

BOŽANSKE OSOBINE

  • strast
  • kreativnost
  • neovisnost
  • snaga
  • predanost

KVALITETE SJENE

  • impulzivnost
  • nestrpljivost
  • nedostatak predanosti
  • egoizam
  • bijes

Budući da Božica Jwalamalini predstavlja posljednju fazu i posljednji korak Božice prije dostizanja njezine punine, ljudi rođeni na njezin lunarni dan mogu ponekad također “stagnirati” na posljednjoj fazi veze, profesionalnog projekta ili neke razine duhovnosti. Često imaju poteškoća s dovršavanjem stvari ili poduzimanjem posljednjeg koraka u bilo kojoj sferi života. Ako su Mjesec ili tithi rashi u bilo kojem slučaju oštećeni, onda bi mogli doživjeti ovaj problem s kvalitetom samopožrtvovnosti.

Jedna od njihovih najvažnijih životnih lekcija je prihvaćanje promjene i razumijevanje da nešto staro mora umrijeti da bi se nešto dovršilo i rodilo nešto novo. Možda je to razlog zašto se božica Jwalamalini ponekad povezuje sa zmijama, koje su utjelovljenje promjene. Slično kao što zmije skidaju kožu nekoliko puta godišnje i prihvaćaju vlastitu ranjivost u ovom osjetljivom trenutku, tako i domorodci Chaturdashi tithi trebaju prihvatiti promjene koje im život donosi, podnijeti ranjivost koja dolazi s tim i pozdraviti nešto novo u svom živi – jer niti jedan čovjek nikada nije dosegao puninu svog potencijala a da nije podnio neke žrtve.

By  journeywiththemoon

 

Proudly powered by WordPress | Theme: Rits Blog by Crimson Themes.