Chaturti Tithi

Četvrtim lunarnim danom upravlja božica Bherunda, koja neutralizira sve otrove i pomaže nam da pročistimo svoja tijela i umove od svih negativnosti i ograničenja. Zbog toga je to jedan od najboljih dana za post. Božica Bherunda nas inspirira da razmišljamo izvan okvira, kada tražimo rješenja za postojeće probleme.

BOŽICA BHERUNDA

Ja sam Bherunda.
Ja sam boginja Chaturti tithija, četvrtog lunarnog dana.
Pročišćavam te i činim te jačim stavljanjem izazova na tvoj put.
Inspiriram vas da mudro koristite snagu svog intelekta i razmišljate izvan okvira, izvan ograničenja vašeg uma.
Potičem vas da se oslobodite svih nepotrebnih tereta.
Podržavam vas u postu i meditaciji.
Chaturti tithi – vrijeme za duhovno pročišćavanje, za unutarnji i vanjski detox. Kada Sunce i Mjesec formiraju zlatni kut na nebu i kada nas svemir inspirira na introspekciju i analizu, koje prepreke stoje na našem putu prema potpunom usklađivanju s Božanskim.

Bherunda Devi je prvi “strogi” oblik Božanske Majke i ona vlada prvim Rikta tithi ili “praznim” lunarnim danom, koji je povezan s elementom vode i pročišćavajućom energijom mokshe. Rikta tithi se smatraju povoljnim samo za aktivnosti vezane uz pročišćavanje, detoksikaciju, rušenje, uništavanje, čišćenje i uklanjanje. Ipak, iako nas ne podupiru ni u kakvim drugim aktivnostima na materijalnoj razini, puno nam pomažu u našem duhovnom razvoju i pročišćavanju uma.Unutar budnog stanja svijesti, Chaturti tithi označava turiju ili duhovno probuđeno stanje blaženstva, kada možemo svjesno percipirati unutarnje svjetlo. To je također tithi tijekom kojeg je naša mentalna aktivnost na vrhuncu. Swami Sivananda je objasnio da je to razlog zašto obožavamo Ganesha na Chaturtiju, jer On uklanja sve prepreke koje se mogu pojaviti na našem duhovnom putu – a većinu tih prepreka stvara ništa drugo nego sam naš um.

Na Chaturti tithi, Bherunda Devi nas nadahnjuje da privučemo više pozornosti na sve one sfere našeg života, gdje je energija začepljena i počinje se kvariti; gdje stanuju prepreke ili gdje je energija postala “prljava”. Element povezan s ovim lunarnim danom je voda, dok je element Merkura, koji zajedno s božicom Bherundom vlada ovim tithijem, zemlja. Kada se zemlja i voda spoje, zemlja postaje vrlo vlažna i može se početi lako kvariti, pretvarajući se u otrov, umjesto da bude plodna. Slično tome, kada je naša energija negdje začepljena, a pogotovo ako u sebi nosimo mnogo negativnih emocija, poput ogorčenosti, gorčine ili gađenja, i kada ne činimo ništa da ih zapravo pročistimo, one ubrzo počnu kvariti i trovati naš unutarnji prostor. Bherunda Devi je Božica koja kontrolira sve otrove – one koji zagađuju tijelo i one koji zagađuju um. Ona nas nadahnjuje da ih sve otpustimo i dopustimo im da izađu na površinu naše svijesti, kako bi nam ona pomogla u njihovom uklanjanju.

Božanske i sjenovite kvalitete

ČETVRTI LUNARNI DAN

Četvrti lunarni dan je pun intenzivne, pročišćavajuće energije. Vrijeme je za detoksikaciju tijela i uma. Ipak, često, kada prolazimo kroz vlastiti unutarnji proces pročišćavanja, mnogo otrova može isplivati ​​na površinu naše svijesti. Povećanje duhovne prakse i više meditacije na ovaj dan uvelike će nam pomoći u prevladavanju ograničenja našeg uma.

BOŽANSKE OSOBINE

  • pročišćavanje
  • inteligencija
  • mudrost
  • osjetljivost
  • neovisnost

KVALITETE SJENE

  • tvrdoglavost
  • gorčina
  • žaljenje
  • ranjivost
  • emocionalni otrovi
Kako Bherunda Devi vlada Chaturti tithijem zajedno s Merkurom, Ona predstavlja naš intelekt koji je vrlo aktivan i “bremenit” mnogim idejama. Kad je žena trudna ili kad joj je tijelo jednostavno veliko, kretala bi se puno sporije. Slično tome, kada je intelekt na vrhuncu, vrlo često tijelo prirodno postaje sporije ili čak više lijeno i tamatično. Sjenovita strana božice Bherunde je tamas, inercija i stagnacija na fizičkoj razini. Zbog toga vrlo često ljudi rođeni na Chaturti tithi imaju vrlo snažan i brz intelekt, ali vrlo slabo ili sporo tijelo. Neka vrsta tamasične energije obitava u njihovom tijelu, čak i ako im je um vrlo bistar i sattvičan. Također imaju tendenciju biti pretjerano osjetljivi na mnoge stvari, posebno na zvukove ili prljavštinu. Zbog povećane osjetljivosti obično bježe od mjesta gužve i njihova se unutarnja energija istinski regenerira samo kada su sami. Ponekad su, međutim, skloni biti i pretjerano fokusirani na sebe, što ih može dovesti do usamljenosti.
By  journeywiththemoon
Proudly powered by WordPress | Theme: Rits Blog by Crimson Themes.