Dvitiya Tithi

Drugim lunarnim danom upravlja povoljna božica Bhagamalini, “ona okićena srećom”. Blagoslivlja nas stabilnošću, samopouzdanjem, strpljenjem i uzemljenjem, koji nam mogu pomoći da ispunimo svoje želje probuđene prethodnog lunarnog dana. Ona nam daje moć da manifestiramo svoju kreativnost i podijelimo je sa svijetom.

BOŽICA BHAGAMALINI

Ja sam Bhagamalini.
Ja sam boginja Dvitiya tithi, drugog lunarnog dana.
Stabiliziram kreativnu iskru Pratipad tithija.
Njegujem i temeljim vaše ideje.
Dajem ti hrabrost da ostvariš svoje snove.
Blagoslivljam vas s povjerenjem da svoju inspiraciju podijelite sa svijetom.
Inspiriram vas da se pokažete i budete dostupniji svijetu.
Kao što nam božica Kameshwari daje inspiraciju prvog lunarnog dana, tako božica Bhagamalini dopušta ovoj inspiraciji da potpuno procvjeta i proširi svoj slatki miris u svim smjerovima.

Bhagamalini znači “okićen srećom”, “okićen slavom” ili “okićen suncem”. Ona donosi blagostanje i pobjedu. Kao što nam tijekom Pratipad tithija božica Kameshwari zajedno sa Suncem daje svjetlo da prepoznamo svoje želje i istinu o sebi, kao i budi kreativnu iskru u nama, tako na Dvitiya tithi, drugi lunarni dan, božica Bhagamalini (zajedno s Mjesec) čini da ova iskra raste, širi se i sjaji. Ona postaje prizemnija.Manada ili ponos je raspoloženje Božice drugog lunarnog dana. Ona postaje sigurnija u sebe, budući da ovim lunarnim danom sada upravlja element zemlje i guna rajas. Drugi lunarni dan u Shukla pakshi također je poznat kao Chandra darshan, jer je to prvi dan nakon mladog Mjeseca, kada ga zapravo možemo vidjeti. Na Shukla Pratipad Mjesec je obično još uvijek preblizu Suncu da bi bio vidljiv na nebu – ali na Shukla Dvitiyi uvijek ćemo vidjeti njegovu svjetlost po prvi put nakon što nestane.

Dvitiya tithi je vrijeme da obasjate svoje unutarnje svjetlo i podijelite ga sa svijetom. Vrijeme je da napravite prvi sigurni korak prema ispunjenju svojih istinskih želja i da se povežete sa što većom publikom. Kao što je Marianne Williamson (rodom iz Dvitiye, naravno) lijepo napisala:“Naš najdublji strah nije da smo neadekvatni. Naš najdublji strah je da smo moćni preko svake mjere. Najviše nas plaši naše svjetlo, a ne tama. Pitamo se, tko sam ja da budem briljantan, prekrasan, talentiran, nevjerojatan? Zapravo, tko si ti da ne budeš? Ti si dijete Božje. Igranje na male ne služi svijetu. Nema ničeg prosvijetljenog u sustezanju kako se drugi ljudi ne bi osjećali nesigurno u vašoj blizini. Svima nam je suđeno da blistamo, kao što to čine djeca. Rođeni smo da pokažemo slavu Božju koja je u nama. Nije to samo u nekima od nas; to je u svima. I dok dopuštamo vlastitom svjetlu da sja, nesvjesno dajemo drugim ljudima dopuštenje da učine isto. Kako smo oslobođeni vlastitog straha, naša prisutnost automatski oslobađa druge.”

Božanske i sjenovite kvalitete

DRUGI LUNARNI DAN

Božica Bhagamalini blagoslivlja nas na svoj lunarni dan s povjerenjem da obasjavamo naše svjetlo i manifestiramo naše snove. Ali ponekad nas može učiniti previše ponosnima ili previše egocentričnima, što može rezultirati egoizmom i previše žrtvovanja na putu prema našim ciljevima. Božica Bhagamalini pokušat će nas nadahnuti na Dvitiya tithi da budemo pažljiviji u svojim postupcima.

BOŽANSKE OSOBINE

  • samouvjerenost
  • kreativnost
  • moć privlačnosti
  • moć riječi
  • inteligencija

KVALITETE SJENE

  • ponos
  • pohlepa
  • usredotočenost na sebe
  • nestrpljivost
  • vezanost za izgled

U nekim tantričkim spisima božica Bhagamalini smatra se manifestacijom Saraswati, shakti Brahme, božice svetog govora, umjetnosti, učenja i intuitivne mudrosti. Ponekad se Njezino ime, Bhagamalini, prevodi kao “sveznajuća”. Čak je i ime yogina povezanog s Njom Buddhya-karshini (“ona koja privlači sav intelekt”), a slog Sri Vidya mantre povezan s Njom je e, bij mantra iluzije. Njen element je zemlja. Stoga Ona pomaže našem nadahnuću, primljenom od božice Kameshwari i njezine kreativne iskre, da poprimi svoj oblik, stabilnost i identitet u svijetu. Ona nam daje moć da mudro koristimo svoj intelekt. Zbog toga su Dvitiya domoroci prirodno vrlo znatiželjni i često znaju postavljati mnoga pitanja. Ali kako je sam Mjesec, karaka uma, suvladar ovog lunarnog dana, oni također trebaju naučiti kako kontrolirati glad svog uma i intelekta i tražiti svoje odgovore radije u meditaciji, u dubini vlastitog srca.

By  journeywiththemoon

Proudly powered by WordPress | Theme: Rits Blog by Crimson Themes.