Ekadashi Tithi

Povoljan jedanaesti lunarni dan je pod upravom božice Nilapataka, koja nam pomaže da spalimo nečistoće u našem tijelu i umu u vatri duhovne prakse. Ovo je najbolji lunarni dan za post, meditaciju i povećanje vaših duhovnih napora, jer vam omogućuje da se lakše povežete s Božanskim.

BOŽICA NILAPATAKA

Ja sam Nilapataka.
Ja sam božica Ekadashi tithija, jedanaestog lunarnog dana.
Ja neutraliziram sve otrove.
Pomažem vam u detoksikaciji tijela i uma.
Podržavam vas u postu i intenzivnim duhovnim vježbama.
Ja vas snažim duhovnom snagom volje i probudim vatru odlučnosti u vama.
Učim te kako biti neovisniji.
Nilapataka, neovisna i moćna božica Ekadashi tithija, uči nas pronaći svoju unutarnju snagu kroz izazove, testove i pročišćavanje. To je jedan od najboljih dana za post.
Nilapataka je intenzivna božica jedanaestog lunarnog dana, koja je u Bhavishya Purani povezana s jedanaest rudra, žestokih oblika Shive – Boga asketa, jogija, mokše, uništenja i transformacije. Slično tome, energija božice Nilapatake vrlo je intenzivna, a njezina prisutnost iznimno moćna. Ekadashi tithi, kojim zajednički vladaju Mars i element vatre, vrlo je transformativna kombinacija. Njegovu intenzivnu toplinu od davnina su jogiji koristili u duhovne svrhe: za post, usredotočenje na meditaciju i pročišćavanje uma i tijela od svih otrova. Tamnoplava božica Nilapataka nadahnjuje da se danas više povučemo, iskoristimo svoju unutarnju vatru i iskoristimo intenzivnu energiju tog dana za duhovnu praksu, detoksikaciju ili pročišćavanje.
Njezina plava nijansa također predstavlja neutralizaciju svih otrova i upijanje svih nečistoća. Kada je tijekom uzburkavanja kozmičkog oceana iz njega izašao halahala, smrtonosni, plavi otrov, situaciju je spasio sam Shiva, popivši otrov. Slično tome, tijekom procesa naše duhovne transformacije, “mućkanja” naše svijesti, za što se zalaže božica Nilapataka, mnogi takvi otrovi izbijaju na površinu. Božica u ovom obliku podsjeća nas da ih ne širimo uokolo i gubimo kontrolu nad svojim temperamentom na njezin lunarni dan, već da povučemo svoja osjetila, “progutamo” otrov i zadržimo njegov intenzitet, slično kao što je učinio Gospod Shiva – jer će to ojačaj nas i snagu naše volje. Sama snaga volje i sposobnost samokontrole povezana je s našom manipura čakrom (čakra elementa vatre u našem suptilnom tijelu), za koju se, zanimljivo, suprotno uvriježenom mišljenju, u Yogi Kundalini također kaže da je boje safira. Upanišada.

Božanske i sjenovite kvalitete

JEDANAESTI LUNARNI DAN

Ekadashi tithi u nama pali vatru pročišćenja koja nam pomaže da ostanemo motivirani i usredotočeni na svoj cilj. Blagoslivlja nas snagom zdravog samoobuzdavanja i samodiscipline, tako da možemo djelovati učinkovito i postići svoj cilj. Inspirira nas da pročistimo svoj um i tijelo i dopustimo sebi otpuštanje svih onih stvari koje nam više ne služe.

BOŽANSKE OSOBINE

  • neovisnost
  • samodisciplina
  • čistoća
  • usredotočenost
  • motivacija

KVALITETE SJENE

  • krutost
  • neosjetljivost
  • gorčina
  • usamljenost
  • impulzivnost

Ekadashi tithi i duboka, plava nijansa božice Nilapatake, označavaju stanje dubokog sna svijesti, unutar sva četiri lunarna dana povezana sa stanjem dubokog sna. Na Ekadashi tithiju naš je um najodsutniji i povezan je sa svojom najdubljom prirodom. Zbog toga je njegova priroda ananda ili “davanje blaženstva”. Sada, ovisno o svim “čudovištima” i “otrovima” koje uzgajamo u našem nesvjesnom umu, sve te negativnosti mogu isplivati ​​na površinu naše svijesti tijekom Ekadashija, zbog čega se post i svjesno pročišćavanje toliko preporučuju tijekom tog dana . S druge strane, ako smo zaista iskreni prema sebi i ako je naša želja da se povežemo sa Svevišnjim čista, ovo je također najbolji dan za uspostavljanje takve veze.

Kao što je Swami Sivananda objasnio, tijekom Ekadashi tithija naša mentalna aktivnost je najniža. Ako ga dodatno smanjimo postom i svjesnom duhovnom praksom tijekom dana, možemo imati priliku uhvatiti pogled Svevišnjeg i dotaknuti višu Stvarnost. Nije bez razloga Mjesečeva kala povezana s ovim lunarnim danom jyotna ili “Božanska aureola”. Samo zahvaljujući intenzivnoj duhovnoj praksi i pokori naša aura ojačava i počinje zračiti neku vrstu aureole ili Božanske energije. Božica Nilapataka nam pomaže na Ekadashiju da naše vlastito bioenergetsko polje učinimo puno jačim – i daje nam mnoge savjete kako to učiniti.

By  journeywiththemoon

Proudly powered by WordPress | Theme: Rits Blog by Crimson Themes.