Iz pera reiki majstora učitelja Vlade Magdića

Postoji li “recept” života?

U čemu je razlika između duhovnih iscjelitelja i onih drugih koji to nisu?
Onoliko koliko meni dozvoljava širina moje svijesti i nekakvo iskustvo o tome, bitne razlike u samom pristupu iscjeljivanja nema, odnosno svi iscjelitelji znali o tome ili ne, služe se istom energijom, energijom koja potiče od istog Izvora pa je prema tome potpuno nevažno zove li se netko duhovni iscjelitelj ili nekako drugačije.

Već smo često puta govorili o tome kako Univerzalna energija posjeduje i Univerzalnu svijest. Ona će na osobu koja prima energiju djelovati na svim nivoima, pa tako i na duhovnom, odnosno ići će tamo gdje je najpotrebnija. Kada orkestar svira neku prepoznatljivu melodiju to još uvijek ne znači da svira virtuozno, tako i iscijelitelji kada prenose energiju i ako k tome dodaje neku svoju specifičnost mogu postići i bolje rezultate. Razlike koje ipak postoje u shvaćanju iscjeljivanja jesu samo u našem umu a one se odnose u smislu u čije ime mi to iscjeljujemo. Tko smo mi koji iscjeljujemo i dali uopće mi to iscjeljujemo.

Mnogi koji se bave iscjeljivanjem a ne rade na sebi u duhovnom smislu ili ne rade dovoljno na sebi, misle kako je njihova zasluga iscjeljivanja, no oni pak koji su svjesni postojanosti sveprisutnoga i sveprožimajućeg Boga, znaju da su samo kanali, da su u službi Univerzalne svijesti i da je njihova zasluga vrlo skromna a i ona je opet Božanske prirode.

Prema tome ja smatram da smo svi u jednom, svi živimo po Volji Boga, pa tako i obavljamo neke zadatke zbog kojih smo tu. Netko veoma marljivo i s puno ljubavlju odgaja i podiže svoje dijete, netko pak vrši Božju volju iscjeljivanja. Niti jedno nije više vrjednije od drugoga. I jedno i drugo ima svoj smisao i volja je Božja, svatko od nas ima svoj zadatak i dobro je kada ga ispunjavamo sa ljubavlju, tada uistinu ispunjavamo u potpunosti ono zbog čega i jesmo ovdje. Da li onaj koji je došao u situaciju da traži pomoć može nešto u duhovnom smislu učiniti za sebe?

Veoma je važno da onaj koji je došao u situaciju da bude bolestan, shvati kako isto tako kako je obolio može i ozdraviti. Važno je znati da u nama prebiva Duh Božji i da prožima svaku našu stanicu. To nam na neki način daje velike nade da ukoliko se istinski obratimo toj Božanskoj snazi i poistovjetimo sebe sa onim što u biti i jesmo, povratimo prijašnje stanje zdravlja i skladnosti. Kada se pojedinac uspije potpuno okrenuti k svojoj Božanskoj prirodi i počne slijediti Božanske zakonitosti, podređujući sve ljubavi i razumijevanju, tada i dozvoljava tim Božanskim snagama da djeluju.

Kroz djelovanje tih Božanskih energija čovjek poprima višu vibraciju, dozvoljava Duhu da zavlada materijom, te na taj način svaka naša stanica poprima tu povišenu vibraciju i može se povratiti potpuni sklad. Isto tako da bi se zadržao potpuni sklad neko duže vrijeme moramo sebe promijeniti. Ako nas je to čisto ljudsko mišljenje i poistovijećivanje sebe s materijom dovelo u bolest, to sada znači da sebe moramo promijeniti. Prihvatiti ne samo umom već i srcem da sve prožima Bog i Božja ljubav, da sve ono što odašiljemo od sebe na isti način i dolazi do nas, da ljubavlju prizivamo ljubav a mržnjom mržnju, da je ovaj trenutak samo jedan maleni djelić puta naše Duše i da je svako djelo koje učinimo jedna cigla u temelju kojeg izgrađujemo za daljnji Put.

Način razmišljanja kao mogući uzrok bolesti

Ljudsko biće je sklono da sebi pripisuje sve zasluge. Ako je nešto stečeno u ovom životu, mislim na materijalna dobra, mislimo kako smo sve to mi sami stvorili. Međutim to je dio zablude kao što su i mnoge druge. Ako samo malo bolje razmislimo o svemu tome veoma lako ćemo doći do saznanja da smo sve to stekli samo milošću Božjom, jer nam je podarena sva sposobnost s kojom smo sve to stekli. Znači da već u samom početku griješimo ako mislimo kako smo sve to mi stekli. Samim takvim mišljenjem sebe smo programirali da budemo sebični. Osim toga misleći kako smo mi sve stekli, vežemo se za dobra koja smo stekli i zbog toga postajemo potpuno vezani za ovaj svijet.

Obični čovjek sve svoje vrijeme provodi u mislima kako da si što više ugodi, kako da stvori sve veća materijalna blagostanja kako bi si što više ugodio. Iz tog izbora o temi razmišljanja može proizaći samo negativna misao. Već od ranog jutra nakon što je ustao iz kreveta, čovjek počinje razmišljati kako bi danas morao obaviti ovo ili ono, kako bi zaradio ovoliko ili onoliko novčanih jedinica kako bi si mogao opet za to nabaviti ovo ili ono materijalno dobro.

Iako mnogi koji ovo čitaju mogu reći da pričam gluposti, jer će uvijek moći navesti razlog kako je način života o kojem govorim potpuno prirodan čovjeku, te da se drugačije ne može živjeti, već radeći i zarađujući za život, ja se u tome djelomično mogu složiti, ali tu potrebu života možemo postaviti na malo drugačije temelje, a to je svjesnost da je sve to što nam danas dođe, milost Božja. Jer u mnogo primjera možemo vidjeti kako sve ono što smo stekli tokom života ne znači baš ništa, jer po Božjoj volji u trenutku naše smrti, sve to moramo ostaviti na ovom materijalnom nivou i ponijeti sa sobom nešto drugo a to nisu materijalna dobra, već duhovna.

Upravo zbog toga, ujutro kada se probudimo neka prva misao bude Bog, pristanimo u sebi da nas današnjeg dana vodi Božja volja i sve što danas učinimo, učinimo zbog toga što je to u skladu sa Univerzalnom voljom, odnosno u skladu sa prirodnim tijekom. Na samo par trenutaka bismo trebali osvjestiti Božju ljubav u sebi, jer tražeći Boga van sebe teško da ćemo moći postati svjesni Boga u svojoj unutrašnjosti. Znači kroz naše neznanje, kroz stečeni odgoj i tradiciju, misleći da je Bog neki stari strogi gospodar, koji sjedi, živi i vlada iznad oblaka u nekoj neizmjernoj udaljenosti, potpuno odvojen od svoje djece nećemo niti truna otići dalje u spoznaji Boga osim što ćemo puni strahopoštovanja očekivati Njegov sud.

Koliko je meni poznato do današnjeg dana, moć misli još nije istražena. Zbog toga nismo u stanju analizirati – kakvu vibraciju u stanicama izaziva pozitivna a kakvu vibraciju negativna misao. Na razna oboljenja djelujemo izvana, unošenjem određenih lijekova u organizam, te na taj način sprečavamo eteričkim i duhovnim snagama u sebi da se same suprotstave bolesti.

Prirodni sklad znači potpuno zdravlje na svim razinama i to bi nam trebao biti stalni cilj. Što čovjek može učiniti u duhovnom smislu da si pomogne ako ipak dođe do određenog oboljenja?
Prvo što moramo preispitati jeste dosadašnji naš život, naše misli, riječi i djela. Trebamo u sebi iskreno utvrditi gdje smo to pogriješili, kuda smo to usmjerili svoje snage i kako ćemo sada kada znamo da ovaj način življenja nije bio za nas najbolji – promijeniti sebe.

Način da u sebi pokrenemo duhovne snage a samim tim i duhovnog iscjelitelja je možda duži i teži način ali su zato rezultati daleko, daleko dugoročniji. I ne samo to, već takav način kod nas izaziva promjenu na svim nivoima, pokreće kod nas višu vibraciju i za trajno vrijeme osigurava zdrav i ispravan način življenja. Kada nam postane jasan uzrok našeg stanja, trebali bismo svojom vlastitom voljom pokrenuti sebe u ozdravljenje. Povući se u tišinu svoga srca, kako bi pokrenuli duhovne i iscjeliteljske snage u sebi te im dati mogućnost da postanu djelotvorne.

S obzirom da je dosadašnji način života kod nas izazvao nižu vibraciju, potrebno je određeno vrijeme kako bi se sve te snage u nama probudile i počele vibrirati višom vibracijom. Strpljenjem, vjerom i molitvom, zatim promijenjenim načinom razmišljanja vrlo brzo se mogu pokrenuti duhovne snage u nama, ali to iziskuje i beskrajno povjerenje u Beskrajnog Boga.

Ukoliko to možemo postići, tada ćemo moći i prihvatiti prvo ali i najvažnije postojeće stanje a to je; “Gospodine neka bude volja Tvoja. Snagom svoga duha poklanjaš mi ublaženje i ozdravljenje ukoliko je to dobro za moju dušu. Ti najbolje znaš što je to što je potrebno mojoj duši. Ako kroz ovu bolest moja duša mora spoznati nešto što do sada nije spoznala, prihvaćam da sve svoje snage usmjerim k toj spoznaji.”

Usmjerimo li se u svemu na Božansko, dobit ćemo Njegovu milost. Tko je shvatio da svaka naša stanica reagira na molitvu srca – jer je u svakoj stanici božanski život, taj zna za blago koje nosimo u unutrašnjosti sebe, za beskrajnog Duha, koji svime upravlja. Dajući da taj beskrajni Duh upravlja s nama, dajemo mogućnost volji Božjoj da u svemu bude sklad, pa tako i u nama.

Pred sam kraj da navedem samo primjer kako bi trebala otprilike izgledati iscjeljujuća meditacija i molitva. U svojoj najvećoj dubini srca obraćamo se Beskrajnom Apsolutu; “Gospodine i Bože moj, u tvojim rukama počiva duh moj. Mnogi moji postupci nisu odgovarali Tvojoj volji. Gospodine, pokušavam najiskrenije spoznati svoje zablude, slabosti i greške. Molim te pomozi mi da ih više ne činim. Daj mi snage da prepoznam sve svoje zablude a još više snage da ih savladam. Ti si Bože Duh Istine, pravednosti i Ljubavi. Ti vidiš sve naše slabosti, pa tako i moju. Pomozi mi da spoznam sve svoje negativne sklonosti i da ih se odreknem. Ti veliki Beskrajni Duše znaš što je to za mene najbolje i što je za moju Dušu dobro. Neka se u svemu očituje volja Tvoja. Posudu svoje Duše otvaram sada i ovdje za Tvoju svetu iscjeljujuću energiju. Prihvaćam svim srcem Tvoju mudrost, ljubav i Tvoju pravednost.”

Kada se na ovaj iskreni način obratimo Beskrajnom i Sveprisutnom Bogu, legnimo ili sjednimo opušteni te nekoliko puta duboko udahnimo i izdahnimo. Otvorimo sada u svojim mislima vrata svijesti i predočimo si kako u nas struje eteričke snage iscjeljenja. Posebno svoju pažnju usmjerimo na oboljelo mjesto i saživimo se sa slikom kako Božje iscjeljujuće snage pojačano utječu i iscjeljuju svaku našu stanicu. Potpuno svjesno po volji Božjoj upravljajmo Njegovim iscjeljujućim snagama. Šaljimo ih tamo gdje su one najpotrebnije.

Sačekajmo strpljivo da osjetimo vibraciju, kažimo i saživimo se: ” Ja živim. Osjećam Bože Tvoje iscjeljujuće i Svete snage. Zahvalan sam Ti beskrajno na svemu. Na životu kojeg si mi udahnuo, na svim dobrim ljudima koji me okružuju. Zahvalan sam ti što jesam i što postojim. Hvala Ti.”

Ti možeš svojim životom i svojim primjerom pokazati drugima
da to nije neka posebna dobrota tvoga srca, već da je to istinska potreba
čitavog čovječanstva i da ti samo daješ ono što je tvoja priroda.

Čemu se brineš, ništa nije tako strašno kako ponekad izgleda.
Moraš znati da o tebi, i samo o tebi ovisi kako ćeš doživljavati vanjske događaje.
Možeš ih primati onako kako dolaze i reagirati na njih tako da činiš najbolje što možeš.
I to je doista sve što možeš učiniti sa svoje strane.

Ti si biće svjetlosti, rođen si na svoj vlastiti zahtjev, svjesno si se spustio u materijalno kako bi upravo u tim okolnostima prošao kroz iskustva Života. A kad kažem Život, kojeg pišem velikim slovom, mislim na cjelokupnost tvog bitka u vječnosti. Za taj oblik tvog Postojanja ne postoji vrijeme, ne postoji prošlost, ne postoji niti sutra, postoji samo sada koje se događa UVIJEK.

Iskustvo je iskustvo i prosvijetljen čovjek prenosi to iskustvo samim sobom. Ne u smislu da je pokazuje već u smislu da je živi. A oni koji će željeti to vidjeti – oni će to znati prepoznati

Dozvoli sebi da ti pristigne više, jer ako ćeš postaviti minimalne zahtjeve, minimalno će ti i doticati. To doticanje bilo kojih energija ne ovisi ni o kome drugome. Božji stol je svakome dostupan. Energije izobilja ima napretek u bilo kojim oblicima i ti možeš izabrati oblik energije koji ti je potreban i uzeti je sa tog Božjeg stola.

Bog nam je dao potpunu slobodu djelovanja, mišljenja i osjećanja. Dobili smo i mnoge druge slobode već samim svojim rođenjem ali smo se mnogih sami odrekli. Naprosto, mislimo da ih nemamo i ne koristimo ih.

Istina jest da je i u tebi mudrost kao i u meni, kao i u mnogim drugim ljudskim bićima. Podaj si vremena da se ta mudrost koju nosiš u sebi i koja je u tebi oduvijek, ispolji u tvome životu. Tek tada će – drugi to prepoznati!

Tvoja prava priroda je Božje naravi i ti si u njoj čista ljubav. Stoga se tvoja duhovnost mora očitovati i mora biti prikazana u ovom vidljivom svijetu.

Simboli (prvi dio)

Uvijek je bitno znati otkuda dolaze ideje neke osobe. Toliko je novih majstora koji su koljenima vrlo daleki od gđe Takate a također se stvaraju mnoge promjene i dodaci u Reikiju sa nekoliko novih ogranaka i očito je da u nekim slučajevima, informacije koje se prenose postaju konfuzne. Informacije koje su pomogle u stvaranju ovog članka dolaze iz učenja koje sam ja primio 1981 od četiri Reiki majstora koje je inicirala direktno gđa Takata, uz moja trajna istraživanja u Reikiju uključujući i razmjenu simbola te mnogi Reiki majstori iz daljih koljena i ogranaka.

Reiki simboli su sveti i trebali bi ostati tajni. Daju se samo onima koji će se inicirati u drugi ili treći stupanj Reikija.

Razlog tome je objašnjen kasnije u ovom članku. Međutim, ipak je moguće diskutirati o njihovoj prirodi, o tome kako djeluju i njihovoj povijesti dok nastavljamo poštivati ovo povjerenje koje smo dobili.
Reiki simboli su važni i vrlo zanimljiv dio prakse Reikija. Omogućuju usredotočenje energije Reikija za posebne svrhe (za detaljno objašnjenje za što simboli mogu biti korišteni pogledaj u knjizi “Reiki – dodir koji iscjeljuje” ili komplet audio kazeta “Reiki tečaj”).

Ukupno je četiri simbola u Usui sustavu Reikija. Tri se dobivaju na drugom stupnju Reikija a jedan na trećem stupnju (majstorski). Postoje i drugi simboli koje ljudi koriste i cijene ali oni nisu dio Usui sustava. Usui Reiki simboli nisu toliko tajanstveni kao što se čine. Oni su u stvari stvoreni iz japanskih kanji-a što znači da su oni jednostavno riječi iz japanskog jezika. Njihovi nazivi se mogu pronaći u japansko engleskom rječniku.

Prva dva simbola su malo veća varijacija tih riječi. Dok su nazivi prvog i drugog simbola japanski, sami simboli mogu biti šamanskog porijekla ili kombinacija sanskrta i japanskog kanji-a. Praksa japanskih budista je da ponekad kombiniraju stari sanskrt sa japanskim kanji-em u svojim svetim pismima i simbolima, tako da je moguće da je na način crtanja ova prva dva simbola utjecala ta praksa. Treći i majstorski simbol su u potpunosti japanski kanji i u nazivima i u načinu crtanja pa se mogu pronaći u japansko-engleskom rječniku.

Zanimljivo je da naznaku naziva majstorskog simbola možete pronaci u “Enciklopediji istočnjačke filozofije i religije” i preveden je u značenju svijetlosti Bitka, zen izraz za istinsku prirodu Bude od kojeg čovjek postaje mudar u iskustvu i prosvjetljenosti i satorija (uzvišeno stanje svijesti). Ima vrlo dubok smisao. Možda se zove majstorski simbol zato što nam daje direktnu vezu sa majstorom samim.

Obzirom da je Usui majstorski simbol moćan,snažan simbol iz Zen-budizma, pitam se koliko je pomoći u otkrivanju Reikija dr. Usui primio od Zen-budizma ili drugih japanskih vjerskih grupa (pročitaj druge članke o porijeklu Reikija). Gornji podaci ukazuju na to da Usuijevi Reiki simboli nisu isključivo korišteni samo u Reikiju. Dr. Usui je proširio njihovo korištenje. Također, obzirom da su oni japanskog porijekla, nije moguće da ih je on otkrio u sanskrtskim sutrama kao što neki misle. Veća je mogućnost da je dr. Usui primio u svom tajanstvenom iskustvu na planini Kurama (koja je smještena sjeverno od Kyota) ili da je imao predznanje o njima iz zen-budizma i drugih vjerskih grupa sa kojima je učio.

Obzirom da su simboli japanski i kako znamo da je majstorski simbol iz Zen-budizma, moguće je da je formula za iscjeljivanje koju je Usui pronašao u sutrama zapravo porijeklom iz Zen-budizma a ne iz sanskrtskih sutri (bez obzira što sansrtske sutre sadrže formulu za iscjeljivanje). Nadalje, Usui majstorski simbol se također pojavljuje kao dio simbola na Goshintai koji je sveti spis na pergamentu grupe Johrei. Ovo su sve zanimljive ideje koje se nadopunjuju. Istraživanje o porijeklu Reiki simbola se nastavlja pa možete očekivati da će se ove informacije još nadopunjavati.

Reiki simboli su transcedentalni u svojoj funkciji. Obzirom na to da većina simbola ima učinak na podsvijest korisnika potičući promjenu u njegovom unutrašnjem stanju, Reiki simboli prilaze izvoru Reikija direktno i signaliziraju promjenu u načinu funkcioniranja Reiki energije neovisno o nečijem unutarnjem stanju. Dok neki uče da se simboli mogu aktivirati samo na posebne načine, istina je ta da se oni mogu aktivirati na puno načina. Mogu se aktivirati crtajući ih na ruci, vizualiziranjem,izgovaranjem njihovog naziva na glas ili u sebi. Namjera je najbitniji sastojak u aktiviranju i moguće ih je aktivirati svjesno ali samo sa namjerom za korištenje.

Nadalje, drugi su mogli jednostavno ući unutar njih i zamisliti energiju simbola kojeg žele koristiti te tako postići pristup bez samog korištenja simbola. Snaga i učinkovitost samog simbola dolazi iz usklađenosti sa Reikijem koju smo dobili inicijacijama. Prije inicijacije učeniku su pokazani simboli i dato mu je vrijeme da ih zapamti. Prilikom inicijacije energije svakog simbola silaze i ulaze u učenikov um i tijelo vežući se za prikladan simbol u mislima učenika. Nakon toga kad god učenik koristi simbol, iste energije koje su nastale prilikom inicijacije se aktiviraju i počinju teći.

Ako je u tebi istinske namjere, sva će Božanska vrata za tebe s milošću biti otvorena.

Reiki snaga

Dio mnogih kultura od prastarih vremena jest znanje o postojanju nevidljive energije koja «teče» svim živim bićima a koja je neposredno povezana sa kvalitetom zdravlja. Postojanje ove životne energije potvrdili su i nedavni znanstveni eksperimenti a doktori medicine joj pripisuju ulogu u radu imunološkog sustava i iscjeljujućih procesa. Reiki je tehnika za smanjenje stresa i opuštanje koje svima dopušta ulazak u neograničene zalihe «životne energije», da bi poboljšali zdravlje i unaprijedili kvalitetu života. Reiki je vrlo jednostavna tehnika za naučiti, ne poučava se na uobičajene načine već se prenosti sa Reiki majstora na učenika.

Njegova upotreba ne ovisi o intelektualnim sposobnostima niti duhovnom razvoju i zbog toga je dostupna svima. Uspješno je prenesen tisućama učenika svih dobnih skupina i socijalnih sredina. Reiki tretman se doživljava kao ugodno (protjecanje), zračenje topline koja vas obavija. Reiki iscjeljuje cijelu osobu uključujući tijelo, osjećaje, um i duh/dušu i uzrokuje mnoge pozitivne učinke uključujući opuštanje, osjećaj mira, sigurnosti i blagostanja. Mnogi su svjedočili o čudesnim rezultatima. Reiki je jednostavna, prirodna i sigurna metoda za duhovno iscjeljenje i samopoboljšanje koju svi mogu koristiti.

Rei – duhovna mudrost

Gđa. Hawayo Takata, koja je Reiki prenijela naZapad, rekla je da Rei ima značenje «univerzalnog» i ovu definiciju je usvojila većina. Takata je također rekla da je ovo vrlo općenito značenje. Kanji simboli imaju puno nivoa značenja. Variraju od svjesnih do vrlo visoko ezoteričnih. I dok Rei zaista možemo prevesti sa «univerzalno», koje se također svuda pojavljuje, ova razina razumijevanja se u biti ne može spojiti sa našim shvaćanjem Reikija.

Istraživanjem značenja japanskog obilježja kanji, za Rei je dano puno dublje shvaćanje ovih simbola. Riječ Rei u složenici Reiki se češće prevodi u značenju «nadprirodnog znanja ili duhovne svjesnosti». To je mudrost koja dolazi od Boga, odnosno višeg Ja. To je svjesnost Boga koja je sveznajuća. Ona potpuno razumije svaku osobu, zna uzroke problemima i poteškoćama i zna kako će ih iscjeliti.

KI – Životna energija/energija života
Ki ima isto značenje kao i Chi u kineskom, Prana u sanskrtu i Qi ili Ki na havajskom. Također se naziva i Od-energija (energija zračenja iz ljudskog tijela),Orgon ili Bioplazma. Dana su joj i druga imena od različitih kultura koje su bile svjesne njenog postojanja. Ki je životna energija. Također je zovu i vitalnom energijom života ili Univerzalnom energijom. To je nefizička energija koja održava na životu sva živa bića. Dok god je nešto živo, sadrži energiju koja teče kroz i oko tog bića, a kada ono umre, životna energija se rasplinjuje. Ako je životna energija na niskoj razini, ili postoji prepreka njezinom protoku, bit ćete ranjiviji na bolest. Kada je na visokoj razini i teče slobodno, mala je mogućnost da ćete se razboljeti.

Životna energija ima vrlo važnu ulogu u svemu što činimo. Oživljava tijelo, a također je primarna energija u našim osjećajima, mislima i duhovnom životu. Kinezi daju veliku važnost Životnoj energiji, odnosno onom što oni nazivaju Chi. Proučavali su je tisućama godina i otkrili da postoje različite vrste Chi-a. «Žuta leptirova klasika unutarnje medicine» koja je stara više od 4.000 godina nabraja 32 vrste različitih Chi-a. Ki koriste vojni stratezi u svom fizičkom treningu i umnom razvoju. Također je koristi i u meditacijskim vježbama disanja koje se nazivaju Pranayama, a šamani svih kultura su je rabili za predviđanje, psihičku svijest, iskazivanje i iscjeljivanje. Ki je nefizička energija koju koriste svi iscjelitelji. Prisutna je svuda oko nas i može se sakupiti i voditi umom.

Reiki je duhovno vodstvo Životne energije

Božja Univerzalna svijest koja se zove Rei vodi životnu energiju koja se zove Ki u metodi koju mi nazivamo Reiki. Upravo zato Reiki se može definirati kao duhovno vođena Životna energija. To je potpuno tumačenje riječi Reiki. Pobliže opisuje iskustvo koje većina ljudi doživljava u Reikiju. Reiki vodi sam sebe sa svojom mudrošću i ne reagira na vodstvo učenika koji ga koristi.

Da li je Reiki religija, vjera ili sekta?
Zbog toga što je Reiki ono duhovno u Prirodi, on nije religija, niti vjera a niti sekta. Ne sadrži dogme i ne morate u ništa vjerovati da biste mogli učiti Reiki. Čak štoviše, Reiki ne ovisi o vjerovanju uopće i djelovat će bez obzira na to da li vjerujete u postojanje Reikija ili ne. Zbog toga što Reiki dolazi od Boga, mnogi ljudi smatraju da im Reiki omogućava iskustveni dodir sa vlastitom religijom što više vole od čisto intelektualnog/spoznajnog koncepta o vlastitoj religiji. Zbog toga što Reiki nije vjera, za najbolje blagostanje u duhu istočnjačkih medicinskih teorija jest jedinstvo uma-tijela-duha, neophodno jest živjeti i djelovati na način i u cilju stvaranja sklada sa svima uokolo. Dr. Mikao Usui, utemeljitelj Reiki sustava prirodnog iscjeljivanja je preporučio držanje vrlo jednostavnih etičkih načela da bi se stvorio mir i sklad a koji su gotovo univerzalni u svim kulturama.

Stvari gotovo uvijek nisu onakve kako izgledaju. Ti im sam daješ oblik i snagu, pa kako god si odredio da izgledaju nerješivo ili bolno, već sutradan ih možeš pretvoriti u mnogo bezazlenije događaje. Ne brini se! Sve što dođe i proći će. Iskustva ostaju!
U svemu budi jednostavan. Ne nameći se i ne misli da je tvoje iskustvo svima potrebno. Pokušaj razumjeti druge ljude. I oni traže kao i ti. Pokušaj ih razumjeti i prihvatiti onakve kakvi jesu. Oni ne mogu biti po tvojoj mjeri. Istina je da ti gledaš ovaj svijet kroz svoje oči, ali ne zaboravi, i drugi gledaju kroz svoje.

Ispuni sebe svojom ljubavlju i podijeli tu punoću sa ostalim svijetom. Reci u sebi: “Eto, Bože, razdijeli me! Raznesi me svima u kojima vlada ljubav, a još više, raznesi me onima kojima je ljubav potrebna!

Ako imaš mudrost ti znaš da je imaš i nije ti važno da li drugi znaju da je ti imaš. Tom prosvjetljenom biću koji zna da ima mudrost nije važno da li će ga netko tapšati po ramenu ili neće, njemu će biti važno da tu mudrost pokuša prenijeti onima koji je žele čuti. Mnogi, iako slušaju – ne čuju. Dakle, šutjet će pred onima koji ne znaju i koji ne žele čuti.

Ne možeš biti životni učitelj samo zato što misliš da mnogo znaš. Učitelji se ne reklamiraju, učitelje drugi pronalaze i prepoznaju ih kao takve. Ako i misliš da to jesi, budi tih i radi ono za što si ovamo poslan. Ako te drugi prepoznaju – dobro, ako ne, opet dobro, i dalje budi tih i radi ono za što si ovamo poslan.

Na tebi je da širiš Božju svjetlost, najprije u sebi samom a samim tim, donijet ćeš ga svakojakom obliku Bivanja i Postojanja! Iako je ponekad teško, budi zahvalan za svaki takav događaj. Sjeti se da si na taj događaj ti uticao i da si ga na neki čudesan i mudar način izazvao, kako bi iskustveno prošao kroz njega.
Naprosto zastani, zaustavi vrijeme, zatvori oči i probudi ljubav u sebi. To nije teško, to je tvoja priroda i ti to možeš učiniti kad god zaželiš. Ne treba te nitko tome učiti. Taj osjećaj već imaš u svom srcu. Samo ga trebaš probuditi i proći kroz njega.

Reiki je doista univerzalan, toliko univerzalan da se ne da manipulirati, ali to ni malo ne znači da se neće dati koristiti na onaj način na koji nama najviše odgovara i koji je za nas najsvrsishodniji (jasno da se podrazumjeva da je to u tom trenutku za nas najbolje, i da je korištenje univerzalno opravdano). Čisto iz praktičnih razloga, Reiki se dade programirati, i to da se uključi kada mi želimo, da se uključi na onom mjestu gdje mi želimo i da traje onoliko koliko mi želimo.
– Način programiranja Reiki-a koristimo u slučajevima; kada smo već dogovorili tretman na daljinu a nismo ga u mogućnosti odgoditi,
– kada smo iznenada saznali da se u vrijeme dogovorenog tretmana na daljinu moramo naći na nekom drugom mjestu,
– kada želimo da se Reiki uključi na određenom mjestu (na mjestu gdje duže vrijeme sjedimo ili boravimo),
– kada želimo da djeluje duže vrijeme programirano na neki dio našeg tijela ili na neki problem,
– kada želimo da traje određeno vrijeme, bez obzira gdje se mi u tom trenutku nalazili.

Mislim da ne treba posebno govoriti o tome kako moramo biti više nego odgovorni za ono što radimo osobito ako smo svjesni odakle potiče to znanje i kako je došlo do nas. Dobro je ponoviti i po nekoliko puta da se Reiki ne može koristiti za nikakve programe koji nisu u skladu sa univerzalnim potrebama. Reiki je sam po sebi siguran koristimo li ga za svoje opće dobro a samim tim i za dobro svih ljudi na Zemlji.

Uzmimo kao primjer da smo dogovorili Reiki tretman navečer u 21 sat ali smo u međuvremenu saznali da hitno moramo otputovati a osoba s kojom smo dogovorili tretman nema telefon i ne možemo joj javiti da je došlo do promjene. Odlučimo li ipak da programiramo Reiki da se uključi u 21 sat, bez obzira na to što smo mi možda u tom trenutku u svom automobilu i u nemogućnosti smo raditi dogovoren tretman na daljinu, tada ćemo to uraditi ovako:
1. Tretman ćemo napraviti bilo kada u toku dana sa programom koji će ga uključiti u 21 sat, kako smo već ranije dogovorili.
2. Zamislit ćemo osobu na koju će djelovati program i staviti Prvi simbol koji će nam služiti kao kontakt.
3. Postavit ćemo III simbol za rad na daljinu i potvrditi Prvim, a zatim ćemo između dva II simbola staviti okolnost u koju ćemo smjestiti energiju, svijetlost i ljubav. Iznad prvog II simbola ćemo zamisliti 21 sat (sat uključenja) a iznad drugog II simbola ćemo zamisliti 21,20 (sat isključenja) i sve to ćemo potvrditi sa velikim Prvim simbolom.
4. Okolnost, situaciju koju držimo u pažnji, možemo puniti energijom, svijetlošću i ljubavlju, možemo unutar  smjestiti odgovarajuće simbole koji će dijelovati upravo onako kako smo ih namijenili. Isto tako pri dnu balona, možemo posipati blagoslov i primatelj će ga upravo tako primiti.
5. Na kraju ćemo izbrisati program kako nebi ostao prazan visjeti negdje u eteru. Zamislit ćemo kako Prvim simbolom dolazimo do programa (kontaktiramo ga) i nacrtamo u 21,21 II simbol koji pobrišemo. Upravo tako će i on djelovati na program, izbrisat će ga točno u vrijeme koje smo naveli.
Kako ćete i na koji način koristiti ovakav ili sličan program ovisi o vašoj mašti, ili možda bolje rečeno o Unutarnjem znanju kojeg svi imamo i kojeg trebamo probuditi, slijediti ga i pustiti ga da nas vodi, jer naš pravi JA je naučio mnogo više nego što si možemo i zamisliti. Iza sebe imamo mnoga iskustava, slobodno se može pretpostaviti da su ona vezana i uz Reiki.

Pripremio: Vladimir Magdić

Nemoguće je živjeti život bez ljubavi, ona je ono što mi jesmo. Pa kako je onda moguće živjeti bez sebe. To naprosto nije moguće. Ako pokušavaš živjeti život bez ljubavi, onda samo živi tvoje tijelo, ti si mrtav.

To što ti je Bog dao potpunu slobodu ne znači da vječno možeš živjeti neodgovorno prema sebi i prema čitavom čovječanstvu. Stoga, drago dijete učini nešto što će te svrstati pod Svjetlost ove nebeske kape!
Jedini ti možeš ponuditi svoje srce, jedini ti sebe možeš predati i sva učenja ovog svijeta, svi gurui i svi učitelji ne mogu učiniti ništa ukoliko ti to ne želiš.

Pronađi preko dana vremena za sebe. Stani i prestani žuriti. Ne brini se! Briga je ogroman teret koji nosiš! Što možeš učiniti više od onoga što si već učinio.
Život nije ono što ti misliš da je. Tvoja prava bit nikada ne umire, ona je u ovoj inkarnaciji izabrala ovo tijelo. Kroz njega stiče iskustva. Tijelo će umrijeti, s njim i ego a tvoja prava Bit će i dalje BITI. Stoga, ti ne umireš, ti živiš u vječnosti, jer ti nisi tijelo, ti nisi ego, ti si ta BIT.

Reiki značaj
Što za mene znači Reiki? Pitanje koje je u biti vrlo jednostavno, a tako zahtijeva otvorenost i srca i duše. Reiki je za mene sve. Reiki je za mene Postojanje, Vječni Izvor i sam Život, Reiki sam naprosto ja, a duboko u srcu znam – i vi. Često razmišljam o tome, što je doista Reiki, da li je to samo puka tehnika, da li je to nešto više i nešto daleko svetije nego li mislimo. Toliko je univerzalan da se može priklopiti tumačenju svake vjere.

Iz različitih filozofija i mudrosti saznajemo i za «ki» i za «chi» i za «pranu» i za razne druge nazive o kojima nešto znamo ili neznamo. Ja ga tumačim kao Duha Svetoga, onoga koji sve podržava. Reiki – u širem smislu te riječi podržava život i sveprisutan je. To što ga mi zovemo Reiki – to ne znači da taj isti podržavatelj života negdje drugdje ne nosi neki drugi naziv. A tu je pored nas svakog dana i svake noći. Stalno je u sveprisutnosti. Ispunjava svaku poru našeg života. Toliko je sveprisutan da ga neki mogu i vidjeti. Svejedno je kako ćemo ga zvati. On je tu u tebi i u svakom drugom, ali onog trena kada ga osvjestimo i počinjemo na isti osvješteni način korisiti – mi ga nazivamo Reiki.

Mi smo uronjeni u Njega. Zamislite kada mi malu bebu koja je još u majčinoj utrobi mogli zapitati: «Dijete, imaš li majku», što mislite što bi nam odgovorilo. Nikada ju nije vidio, u njoj je a da to i ne zna. Eto, na sličan način i mi smo uronjeni u Boga, odnosno u Izvor koji daje život. Znam da ne mislimo svi tako. I to je u redu. Svakom je Reiki prikazan onako kako ga može prihvatiti, kako ga može svojom sviješću shvatiti. I u tom pogledu On je Univerzalan. Univerzalan kao i Bog. I On nam se upravo tako pokazuje. Netko ga može raspoznati u svakom, a netko nažalost u nikom. Reiki za mene znači osvješteno korištenje onoga što daje život. I kada iniciram toga sam više nego svijestan. Njegova svetost mi govori da je Duh Sveti. A praktikant koji prima tu inicijaciju osjeća da se vratio svom istinskom domu. Zar Bog nije naš istinski dom?

Znači, Reiki je povrat Bogu, povrat svom istinskom domu. I ja ga tako primam, tako mu se dajem i potpuno sam u Njemu. A da li nekog smetaju simboli ili obred inicijacije – to me ne brine. Univerzalnosti i Istini je potpuno svejedno što će tko misliti. Istina je uvijek Istina i neće se promjeniti zato što ja mislim drugačije. Istina je Vječna i nepromjenjiva – tko je dosegne taj je na kraju puta – postaje i sam istinom.
Toliko veliku potrebu imam svima vama koje ne poznam reći – da vas neimjerno volim i da ste svi u meni kao i ja u vama. Blagoslovljeni bili od sada pa dovijeka! Amen
Vladimir Magdić

Tebi koji jesi “Ove riječi su posvećene Tebi, koji Jesi, Tebi koji tražiš, Tebi, u čije dlanove stižu bezbrojni pokloni, Tebi u čije srce stižu bezbrojne milosti. Ove riječi, ni na koji način nisu slučajno u Tvojim rukama, kao i mnoge druge već pročitane ili još nepročitane, ali negdje duboko u Tebi, kao da već jesu znane. Ti imaš to znanje oduvijek, samo je danas došlo vrijeme kada ponovo posežeš za njim, jer još neke stvari moraš složiti na njihova mjesta.

Tamo gdje si nekada stao, sada ponovo nastavljaš, došlo je vrijeme kada se kockice slažu i cjelokupna slika samo što Ti se nije pojavila pred očima. Ove moje misli ni na koji način nemaju namjeru da Te uče, Tebe, koji si moj Učitelj, a ja Tvoj učenik, ove moje misli su davanje mene Tebi, oboje smo tu kako bi se u Univerzalnoj ljubavi spojili u jedno, radeći na prosvjetljenju jedinstva. Ovaj svijet, ovakav kakav je sada, nikada ne bi bio isti da nema Tebe, ma kako se sebi činiš malen i beznačajan, to ipak nije tako, velik si kao i svatko drugi a istovremeno si isto toliko mali.

Kada u smaragdnoj kruni nedostaje samo jedan mali smaragd, ona nikada nije toliko vrijedna i sjajna kao da su svi; i veliki i mali na broju. Tek kada su svi tu, kruna zasjaji punim sjajem. Tvoj život, ovdje i sada je za sve nas veliki dar. Na svoj poseban, samo Tvoj način i Ti sjajiš i činiš da ovaj svijet sjaji upravo ovim svjetlom. Po svom rođenju stekli smo pravo na sve blagodati ovog života. Jedna od blagodati je Sveprisutnost energije i Svijesti od koje živimo. Ona nas podržava u svemu. Ona je uvijek tu, nama na korist; nepresušni Izvor Života. Mi Reikisti je nazivamo REIKI – Univerzalna Božanska kozmička energija. Reiki je dar Boga čovjeku. To je energija srca. Onog trenutka, kada je ponovo dato čovjeku to staro znanje i kada je dr. Usui imao tu milost ponovne objave, čovjek je kroz Reiki, Univerzalnu energiju i Svijest, počeo koristiti svijesno, usmjeravajući je na sebe i na druge. To je za dobrobit svakog živog stvora.

Reiki je sam u sebi toliko zaštićen da ne postoji nikakav način da se koristi za bilo što drugo osim za opće dobro. Stoga, zaviri na tren u svoje srce i upitaj sebe; želiš li i Ti uz milost Božju prihvatiti dar koji Ti se nudi. Pokušaj poslušati unutarnji glas, Ako čuješ, odazovi se !” Vladimir Magdić – Pozdravljam vas u Svjetlosti i Ljubavi! Namaste!

Prvi simbol (Power Simbol)
Značenje: snaga, energija
Služi za pojačanje i pročišćavanje energije. On je kao pojačalo za energiju koja uz njegovu upotrebu teče intenzivnije. Koristi se za energetsko čišćenje životnog prostora, energetsko čišćenje vode i hrane. Pri iscjeljenju djeluje na materijalnom planu. Služi i za zaštitu.

Drugi simbol
Značenje: iscjeljenje, sklad, sreća
Djeluje na mentalnom i emotivnom planu, kaže se da djeluje na podsvijest i da može pomoći u deprogramiranju loših navika. Obnavlja psihološku i emotivnu ravnotežu i stvara sklad. Iskusniji reikisti kažu da je njegova energija nježna, blaga, meka, i da se uspješno koristi pri ublažavanju bolova i iscjeljenju.

Treći simbol
Značenje: ujedinjenje, jedinstvo, povezanost
Za ovaj simbol kažu da je vrlo moćan. On briše granice vrijeme/prostor i koristi se pri iscjeljivanju na daljinu. O tome ću kasnije više pisati, zasad samo da kažem da se Reikijem uz pomoć ovog simbola može tretirati neko ko je u drugoj prostoriji ili na drugom kraju svijeta, udaljenost je za energiju nebitna. Mogu se liječiti i neke traume iz prošlosti, npr. iz djetinjstva a čak i iz prošlih života.

Četvrti simbol (Majstorski simbol)
Dobiva se na trećem stupnju. Služi za osobni duhovni razvoj, razvoj intuicije, kreativnosti. Omogućuje iscjeljenje na staničnom nivou. Koristi se pri inicijacijama drugih u Reiki. Svjetlost Bitka.

Napomena: ovo su neki od tekstova iz 2000. do 2002. godine koje nam je na forumu pisao Vladimir Magdić.