Linija manjeg otpora

Linija manjeg otpora

Mnogi tvrde da postoje dva svijeta: svijet budnih i svijet onih koji snivaju.

Probuđeni su kao skužili da su budni i uglavnom pričaju da su budni, dok drugi spavaju.

Čim se susretnete s tim pojmom bježite: kakva budnost, o čemu pričaju?

Većinom se mlati prazna slama i stvaraju razne filozofije i umotvorine, da ih nazovem jednom riječju BRIJAČINE.

Nema tu nikakvih senzacionalnih promjena između budnih i onih koji spavaju, osim nekoliko bitnih:

– budni su sretni

– budni su u dubini sebe rasterećeni

– budni žive iste živote kao i oni koji spavaju

– budni ne kakaju zlatne šljokice

– budni su često samo jako jednostavni ljudi i ništa više

– budni dopuštaju da ih mudrost života vodi na ovom životnom putu

I iskreno nema tu ništa posebno, osim što eto volimo često koristiti tu riječ budni, a ona ne znači ništa tako famozno.

Umjesto budan možemo reći svjestan. Riječ svjestan znači da osoba ima znanje ili percepciju o nečemu. Vrlo jednostavan primjer: JA DIŠEM – svjesnost o disanju.

A što je to onda “Linija manjeg otpora” – najjednostavniji način koji iziskuje najmanje truda. To je ono kada iako možeš izgovoriti sebi ja sam Živ – ja dišem, te biti svjestan te činjenice i da ona bude u prvotnom fokusu, takvu činjenicu stavljaš na zadnje mjesto, zaboraviš to i svoj um samo tovariš raznim umotvorinama, emocijama, mislima. Napraviš si mentalno-emocionalni krug, kolo u kojem se vrtiš (KARMA jednom riječju).

Linija manjeg otpora vodi te u san, san o sebi i ovome svijetu, ona te odvaja pogotovo od prve istine da si samo u prolazu ovdje i da malo manje važnosti pridaješ ovom prolaznom staništu.

Ovaj svijet nudi razna čuda, nudi razne identifikacije koje mi volimo, jer bolje je biti nešto nego osjećati se izgubljeno. Danas je bolje biti i ONO samo da nisi NIŠTA.

Budisti u svojim duhovnim tradicijama imaju nešto što nazivaju “srednji put”, u drugim religijskim pravcima koriste se drugi nazivi. Ono što je tu bitno je balans, ono između poistovjećivanja i onog da smo ništa. To je put i nema instant odgovora, nitko vam nema tajnu za otkriti niti čudnovatu metodu za ulazak u besmrtnost. Nitko nije pametniji od vas samih za sebe, drugi mogu samo prstom ukazati, ali sve proživljavate sami. Budite jednostavni, budite ljudska bića, ne ljudski stvorovi.
Radujte se, jer Život je divan.

 

I ne, ništa od mojih pisanja neće riješiti ni ratove u svijetu, ni glad, ni mržnju. Ali netko će se trgnuti i prestati spavati, bit će budan. Otvorit će jedna druga vrata, koja će mu dati odgovore.

 

Namaste