Purnima / Amavasya Tithi

Petnaesti lunarni dan, također poznat kao Mlad Mjesec ili Pun Mjesec, završava mjesečev ciklus. Njime upravlja božica Citra, koja nas blagoslivlja plodovima svakog lunarnog dvotjednog dana. Dani mladog i punog Mjeseca najbolji su za iskrenu introspekciju i povećanje naših duhovnih napora.

BOŽICA CITRA

Ja sam Citra.
Ja sam Božica koja predsjedava posljednjim lunarnim danom – Punim Mjesecom i Mladim Mjesecom.
Dovodim sve cikluse do kraja.
Tijekom svakog punog Mjeseca blagoslivljam vas s više svjetla razumijevanja i činim da vaša svijest sjaji širom.
Tijekom svakog mladog Mjeseca inspiriram te da pogledaš unutra i zagrliš i iscijeliš vlastite sjene.
U oba oblika pomažem vam da se razvijate i napredujete.
Otkrivam vam glavne lekcije koje morate naučiti u svakom lunarnom dvotjedniku.
Pun Mjesec i Mlad Mjesec – kada je nešto završeno i čeka se novi početak. Kada naša svijest doživi duboku promjenu. Kada smo više u kontaktu sa svojim pravim Ja.
Božica Citra predstavlja završnu fazu putovanja Božice: dostizanje punine ili povratak u ništavilo; potpuna svjetlost ili potpuna tama; jednoglasna ili savršena oktava – koje su u svojoj biti identične. Jarka svjetlost Punog Mjeseca simbolizira najvišu oktavu bilo koje boje; dok tama mladog Mjeseca simbolizira sve boje ponovno spojene u praiskonsku tamu. Najsvjetlija nijansa bilo koje boje je bijela. Najtamnija nijansa bilo koje boje je crna. Slično tome, na dan punog Mjeseca i mladog Mjeseca sve se ujedinjuje i rastapa, pa se može roditi nešto novo.
Božica Citra nas uči, da su sve boje života, sve zrake svjetla i sve sjene tame, u samoj svojoj biti, manifestacija iste sveprisutne Božanske sile, koja sve rađa, sve održava i, naposljetku, upija sve u sebe. U punini Citra Devi ili u Njenoj potpunoj tami ima mjesta za sve i svakoga; za svaki osjećaj, svako iskustvo, svako raspoloženje i svaku energiju. Kao Božica Tripurasundari tijekom punog Mjeseca, Ona prihvaća sve s ljubavlju i širi svoju svjetlost i blagoslove na sve, jednako. Kao Majka Kali tijekom mladog Mjeseca, Ona upija sve, čisti sve nečistoće i otkriva dubinu svog suosjećanja, koje obuhvaća i upija sve unutar svoje tame.

Božanske i sjenovite kvalitete

PETNAESTI LUNARNI DAN

Dani punog Mjeseca i mladog Mjeseca uvijek pokreću neke duboke procese pročišćavanja u nama. Ovisno o mjestu u zodijaku na kojem se pojavljuju, njihovim nakšatrama i konjunkcijama, ponekad ovaj proces dovođenja svih procesa do kraja može biti gladak i ispunjavajući, ali često se pokaže vrlo intenzivnim i dubokim, što nas može učiniti lako razdražljivima ili impulzivnima . Dani punog Mjeseca i mladog Mjeseca savršeni su trenuci za duhovnu praksu i duboku introspekciju, ali zbog svoje intenzivne energije nisu nužno podrška za donošenje važnih životnih odluka ili započinjanje bilo čega.

BOŽANSKE OSOBINE

  • ispunjenje
  • sloboda
  • napredak
  • Inspiracija
  • nova perspektiva

KVALITETE SJENE

  • neodlučnost
  • razdražljivost
  • impulzivnost
  • nesigurnost
  • egoizam

Na Pun Mjesec i na dan mladog Mjeseca Božica postaje potpuna – stoga je kala Mjeseca povezana s Njom purna ili dovršenje. Yogini povezana s Njom je Amrita-karshini, “ona koja privlači sav nektar” ili zadovoljstvo, jer se sve “kapi nektara” ili Mjesečeve kale ujedinjuju da šire svoju svjetlost tijekom Punog Mjeseca – slično kao što su svi oni prikupljeni natrag do svog izvora tijekom mladog mjeseca. Slog Sri Vidya mantre povezan s Njom je hrim, bij mantra preobrazbe – slično kao za Panchami tithi.

I slično kao u slučaju Panchami i Dashami, prethodnog Purna tithisa kojim upravlja element zraka, tako u slučaju Purnime ili Amavasye također može postojati neka kvaliteta neodlučnosti koja je vrlo istaknuta u osobnosti osobe rođene bilo kojeg od ovih lunarnih dana – posebno Puni mjesec. Sjenčana strana kala punine je nedostatak motivacije da se izađe iz ove punine, ove simbolične zone udobnosti, i shvati nešto u svijetu. Zbog toga nas ni Puni Mjesec ni Mladi Mjesec ne podržavaju u bilo kakvim materijalnim aktivnostima – oni podržavaju samo duhovne prakse.

By  journeywiththemoon