Trayodashi Tithi

Trinaestim lunarnim danom upravlja svepovoljna božica Sarvamangala. Ona čini da sve napreduje i, slično kao božica Vijaya, blagoslivlja nas materijalnim i duhovnim obiljem. Ovo je također jedan od najboljih dana za učenje i primanje mudrosti, jer čini naš um pozitivnijim i otvorenijim.

BOŽICA SARVAMANGALA

Ja sam Sarvamangala.
Ja sam boginja Trayodashi tithija, trinaestog lunarnog dana.
Dajem ti vjeru i pozitivan stav.
Blagoslivljam vas prosperitetom, srećom i uspjehom.
Pomažem ti da sve brzo završiš.
Brzo te dovodim do tvojih ciljeva.
Jačam vašu vezu s Duhom.
Trayodashi tithi, lagan, eteričan i povoljan po prirodi, ubrzava sve u našem životu, kako materijalni tako i duhovni napredak. Ipak, to nas također može učiniti nepotrebno impulzivnima, ako se ne usmjeri mudro.
Sarvamangala znači svepovoljan. Božica u ovom obliku predsjeda trinaestim lunarnim danom, koji se ponekad naziva Pradosha ili “besprijekoran”, i smatra se jednim od najpovoljnijih tithija. To je “otklanja sve nedostatke i povećava svu povoljnost”. Jedno od imena božice Sarvamangale je Chandratmika, “sama duša Mjeseca”. Trayodashi tithi je prvi od tri lunarna dana koji predstavljaju turiju ili duhovno probuđeno stanje svijesti. Swami Sivananda je o tome lijepo napisao:“Trinaestog lunarnog dana Priroda pomaže obožavatelju da se probudi iz dubokog mentalnog sna i da postane svjestan četvrtog stanja (turiya). Jogi koji prakticira svoju jogu na Pradoshi (“besprijekorni”, drugo ime trinaestog lunarnog dana) vrlo lako dobiva ta iskustva Gospodina Shive.”

Kako Trayodashi tithijem suvladara Jupiter, kozmički Učitelj, to jača našu vezu s našim unutarnjim vodstvom i omogućuje nam da stvari vidimo jasnije. Ipak, iako je sve što Učitelj radi uvijek za dobrobit učenika, ponekad mora poučavati i kroz strogu odgovornost. Slično tome, božica Sarvamangala, iako je po prirodi vrlo dobroćudna i uvijek daje blagoslove, ponekad nas blagoslivlja i na grub način, kroz gorka iskustva u životu. Zbog toga neki spisi kažu da Ona u ruci drži citron, a ne plod nara.Trayodashi nas stavlja u stanje više receptivnosti, tako da možemo postati otvoreniji za unutarnje ili vanjsko vodstvo našeg Gurua.

Božanske i sjenovite kvalitete

TRINAESTI LUNARNI DAN

Trayodashi tithi daje nam brzinu i brzinu da brzo i bez napora ispunimo sve svoje zadatke. Božica Sarvamangala koja predsjedava ovim lunarnim danom također nas blagoslivlja optimizmom, obiljem i inteligencijom. To je jedan od najboljih lunarnih dana za početak procesa učenja, jer čini naš um oštrijim i bržim. Ipak, brza energija Trayodashi tithija također nas lako može učiniti previše nestrpljivima ili pretjerano impulzivnima. Izbjegavajte donošenje impulzivnih odluka danas.

BOŽANSKE OSOBINE

  • brzina
  • neusiljenost
  • optimizam
  • inteligencija
  • obilje

KVALITETE SJENE

  • neopreznost
  • hiperoptimizam
  • impulzivnost
  • nedostatak uzemljenja
  • pretjerana stimulacija

Energije mokshe, oslobođenja te duhovnog i materijalnog ubrzanja na svom su vrhuncu na Trayodashi tithiju. To nije samo lunarni dan kojim suvlada Jupiter (čiji je element eter), već njime također predsjeda element satvičnog etera. Eterične vibracije Trayodashi tithija ubrzavaju i ubrzavaju sve. Imaju potencijal za ubrzavanje našeg napretka u materijalnom i duhovnom životu. Zbog toga je priroda ovog lunarnog dana jaya ili “davanje pobjede”.

To može biti vrlo pozitivna stvar – ipak, energije, koje se prebrzo transformiraju ili izmjenjuju, također mogu postati destruktivne i dovesti do preintenzivne transformacije, ili se čak manifestirati na neki agresivan način. Dapače, provedeno je čak i egzaktno istraživanje koje je imalo za cilj odrediti lunarni dan na koji se događa najveći broj nesreća. Ispostavilo se da je Trayodashi tithi u Shukla pakshi – kada su njegove energije najaktivnije.

By  journeywiththemoon