Usui Shiki Ryoho – reiki

Usui Shiki Ryoho – reiki

Usui Shiki Ryoho – Usui sustav reiki iscjeljivanja i samospoznaje

Reiki Kanji

 

Usui Shiki Ryoho – Usui sustav prirodnog harmoniziranja – je prirodna vještina samospoznaje i samoiscjeljivanja na višim razinama, koje dovode  sklad u sve razine čovjeka. Ovaj oblik korištenja životne energije pokrenuo je u Japanu prije nešto više od 100 godina Mikao Usui, čija ga je osobna potraga za razumijevanjem iscjeljivanja dovela do Reikija. Razvio je svoju praksu u Japanu, a 1937. Reiki je na Havajima uveden od strane Hawayo Takata Sensei. Prenosi se s Učitelja na učenika kroz učenja, definirani oblik prakse i inicijacije – najčešće usmenom predajom.

Japanska riječ ‘reiki’ može se prevesti kao ‘univerzalna životna energija’, a Usui sustav je način rada s reikijem za duhovno iscjeljenje sebe i drugih. Riječ iscjeljenje koristi se u smislu vraćanja sklada i cjelovitosti. Usui Shiki Ryoho obraća se cijeloj osobi na fizičkoj, emocionalnoj, mentalnoj i duhovnoj razini i onima koje trenutno ne možemo identificirati.

Usui Shiki Ryoho definirala je bivša nositeljica loze, Phyllis Lei Furumoto, kao osobu koja ima četiri aspekta: praksu iscjeljivanja, osobni razvoj, duhovnu disciplinu i mistični poredak. Aspekti prate središnju jezgru prakse i filozofije koja se naziva Devet elemenata. 

Kombinacija svih Elemenata i Aspekata i njihovih međusobnih odnosa stvara sustav koji ima dokazanu, predvidljivu sposobnost da povede ljude dubokom stazom iscjeljenja, rasta i duhovnog produbljivanja. Ako se bilo koji dio promijeni ili izostavi, oblik se više ne prepoznaje i smatra se drugim oblikom Reiki prakse koja je dostupna i jednako korisna.

Važnost i dublje značenje elemenata i aspekata i cijelog sustava uglavnom je izvan riječi i postupno se otkriva kroz osobno iskustvo. 

Četiri aspekta

Praksa duhovnog iscjeljivanja – Usui Shiki Ryoho ima kao osnovu duhovnog samoiscjeljivanja i oblik i formu  zračenja  koji se koristi kao način slanja Energije drugima. 

Osobni razvoj – Kroz prakticiranje ovog sustava, učeniku se u svakodnevnom životu stavljaju mogućnosti izbora. Ovi izbori odnose se na temeljna načela i uvjerenja koja je učenik stekao tijekom godina života. Ova načela i uvjerenja često se dovode u pitanje jer možda neće biti od koristi za učenikov put prema autentičnosti.

Duhovna disciplina – sastavni dio redovite prakse Forme je prirodna veza s vlastitim duhom unutar svakog od nas kao ljudskog bića. Ova povezanost s vlastitim duhom može dovesti do toga da praktikanti  ovu praksu smatraju duhovnim putem jer se produbljuju sposobnost koncemtracije, širenje uvida, svjesnost, samoprepoznavanje na dubljim razinama itd.

Mistični red – praksa Usui Shiki Ryoho donosi mistična iskustva i osjećaj povezanosti i zajedničke svrhe s drugima koji slijede ovaj put koji se prepoznaje kao Put Svjetla i Više Ljubavi.

Devet elemenata

Usmena tradicija – oblik i bit ovog sustava prenosi se samo kroz odnos osobe do osobe s Reiki majstorom koji uključuje verbalnu i neverbalnu komunikaciju i prijenos energije.

Duhovna loza – Mikao Usui, Chujiro Hayashi, Hawayo Takata i Phyllis Lei Furumoto prepoznati su kao duhovna loza ovog sustava. Živući nositelj loze utjelovljuje bit ovog sustava. Učenja se prenose kroz ovu liniju majstora, razvijajući se kroz iskustva tih majstora, kulturne norme vremenskih okvira i razvoj globalnog društva.

Povijest – Priča koja se priča od majstora do učenika prenosi se kroz usmenu tradiciju u razredu prvog stupnja. Ovo je priča o Reikiju i ovom posebnom obliku prakse. Ovo nije priča koja govori o ljudima, već o načinu na koji je Reiki prošao kroz svakog od nositelja loze i postao manifestirani oblik.

Inicijacija – Ovaj tajni i sveti ritual prenosi se od loze do gospodara sustava. Majstori pak koriste ovaj ritual kako bi povezali svakog učenika s energijom Reikija i oživjeli oblik prakse koja prati inicijacije. U prenošenju mastorstva se prenose i mistične forme.

Simboli – Tri simbola koja se podučavaju u drugom stupnju popraćena su posebnim oblikom prakse. Čini se da ovi simboli djeluju kao energetski ključevi koji pristupaju nefizičkom svijetu. Ovaj dio vježbe priprema učenika za veći izbor u životu i šire razumijevanje svijeta općenito.

Tretman – obrazac tretmana sastoji se od položaja ruku koji se drže nekoliko minuta određenim redoslijedom. Ovo je formalna praksa samotretmana. Neformalni tretman je bilo koji položaj ruku koji se prakticira uz pristanak osobe koja se zrači onoliko dugo koliko je potrebno. Tretman prvog stupnja izvodi se na fizičkom tijelu s rukama na tijelu. Tretman drugog stupnja također se prakticira na fizičkom tijelu i također na daljinu korištenjem simbola.

Oblik tečaja – slobodan pristup nevezan za ceremonije i rituale, ili uvođenje ritualnog oblika predaje OVISNO o majstoru.

Monetarna razmjena – Svaki početni korak puta ima određenu novčanu obvezu od učenika do majstora.

Pet pravila –  imaju za cilj probuditi pitanja unutar učenika i stoga uključuju um, kao i tijelo i duh u proces postajanja cjelovitim tijelom i duhom.